Levende historie
Hvordan blåser du liv i ordene, får linjene til å vibrere, får teksten til å leve?
Alt starter med en historie som er verdt å fortelle. Den kan være dramatisk, dagligdags, vakker, spennende, trist, inspirerende – ja alt det menneskelivet rommer av gleder og sorger. Det viktige er at den merker seg ut for deg, snakker til deg, insisterer.
– Her er jeg, se meg, fortell meg!
Du må føle det i hjertet, i sjela at ja, denne historien vil jeg fortelle.
Hvorfor er dette så viktig?
Jo, fordi om du skal kunne gi en historie liv må du engasjere deg i den. Du må åpne deg for den, både det du kan lese i kildene og det som står mellom linjene. For alt det som ikke er festet på papiret med en eneste bokstav.
Historien må få rom til å vokse i deg. Du må puste den, føle den. Når du tar i bruk det du har i deg av innlevelse og følelser, blander det med dine egne erfaringer og med det du sitter på av kunnskap – ja, da vil magiske ting skje.
Når du finner din stemme, skrivestemme…
… blåser du liv i menneskene som kanskje begynner å ta veier du ikke ante de ville ta.
Ler du sammen med ordene som danser over linjene.
Skriver du til du gråter.
Av glede.
For uansett hvor trist historien du forteller er, så vil du være lykkelig når du har fått den ned på papiret.
Når den lever.
2 kommentarer
Du beskriver det så levende, så inderlig at jeg får lyst til å prøve med det samme! Men uansett så "detter ordene mine ned" uten å kalle på følelser, uten å engasjere. Tror nok at det sitter i at jeg skal være "flink pike" og gjøre det best mulig. Du har snakket om det før, jeg vet . . . Jeg er proppfull av historier - skjebner som får meg til å reagere med hele følelsesregistret når jeg treffer på dem i kildematerialet, men jeg kan ikke male med ord, som du. Jeg vil lære!
Du har ressursene i deg, Hilgunn, men det høres ut som du ofte bremser deg selv. Flink pike må parkeres på pidestallen og du må våge å leke frem ordene. Bli bustete på håret og få grønske på klærne! Jeg vet at du kan, det har jeg sett!
Legg igjen en kommentar
Vennligst logg inn for å legge inn en kommentar