Hvem var de, hvor dro de, hva opplevde de?
Gjennom århundrene har alle av mannkjønn vært statens ressurs for krigføring. Akkurat som statsmakten telte pengene sine, så ble alle gutter og menn registrert og talt i militære ruller.
Alderen bestemte hvordan de ble sortert; de som var for unge, de som var for gamle eller tjenesteudyktige, og de som var i tjenestedyktig alder. Felles for dem alle var at det ble holdt nøye regnskap over dem. Staten visste om du var gift, hvor mange barn du hadde og av hvilke kjønn. Den visste om lyter og skader, om høyde og hårfarge. Flyttet du, ble det registert. Det samme om du rømte. Du kom deg ikke unna med mindre du var uskikket.
Enten du lå vakt ved svenskegrensa og hutret og frøs, ble hanket inn av engelskmennene til sjøs og havnet i prisonen, eller ble satt inn som mannskap i fysiske slag, så ble det alltid ført i de militære rullene hvor du hadde vært og hvor lenge.
Det som for mange kunne være en spennende tjeneste, var for andre en pest og en plage som forstyrret dagligliv og personlige planer, og som hadde makten i seg til å kunne forandre livet for alltid.
Eller å avslutte det på mest brutale vis.
For oss som lever flere hundre år etter, kan derimot de militære rullene være et «eventyr» i form av opplysninger om enkeltmennesker og skjebner som vi ellers ikke vil ha mulighet til å finne i noen andre kilder.
Rullene forteller om fødselsdato der kirkeboken har gått tapt, om dødsfall langt fra hjemmstedet og ikke minst om spennende livshistorier tett på historiske begivenheter. Å lese om slag og trefninger i historiebøkene får en helt annen dimensjon når du vet at en av dine var i begivenhetenes sentrum på slagmarken.
Unn deg en tidsreise i rullenes verden!
0 kommentarer
Legg igjen en kommentar
Vennligst logg inn for å legge inn en kommentar